STE POZABILI VAŠE PODATKE?

USTVARITE RAČUN

V tvojih ledvicah
počiva tvoja
esenca - vitalnost

Scroll

E na od posebnosti osnovnih teorij o delovanju človeškega telesa v TKM je tudi nauk o vitalnih substancah, med katerimi je najosnovnejša Vitalna Esenca (Jing, ), ki daje osnovo vsem ostalim telesnim sestavinam in energijam.

 V svoji osnovi je princip Jing presenetljivo podoben današnjemu znanstvenemu pojmovanju koncepta matičnih celic, ki so osnova vsem celicam in tkivom v našem v telesu, vse od nastanka zigote preko embrionalnega in fetalnega razvoja, do naše starosti.

Nebeska voda

v tebi

Menstrualna kri je esenca, vitalna energija, ki je potrebna za življenje

Kitajski ginekolog iz 17. stoletja Fu Čing Zhu je zapisal: »Menstrualna kri ni Kri, ampak Nebeška voda, ki izvira iz Ledvic. Je rdeča kot kri, ampak ni kri. Zato se imenuje Nebeška voda.«

Na splošno lahko najbolje poskrbimo za svojo Nebeško vodo, če namenjamo pozornost svojim čustvom, spremenimo prehrano, se zmerno gibljemo in izboljšamo življenjski slog.

Za neoviran pretok Qija in Krvi je zelo pomembno, da smo sproščene, zato moramo skrbeti zase z občutkom in nikakor ne agresivno. Ledvice moramo ohranjati tople. In še nekaj, ledvice ljubijo mir in tišino, da se lahko vitalizirajo.

Kako boš PREPROSTO  poskrbela zase?

 

Prehrana

Na splošno in še zlasti v dneh Nebeške vode ne uživajmo prevelikih količin hladne hrane in tekočin ter surove hrane, saj lahko ovirajo pretvarjanje hrane v Esenco (Ying), enega izmed treh zakladov.
 
Hladna hrana upočasni delovanje Vranice in privede do primanjkljaja Vraničnega Qija, kar otežuje pretočnost Qija v telesu in lahko čez čas ustvari kopičenje mraza in vlage. Ta primanjkljaj bo lahko povzročil bolečine v sklepih, kar je pogosta težava v dneh Nebeške vode, poveča pa lahko tudi napetost, krče in nelagodje.
Vroči napitki in juhe pomagajo ublažiti boleče menstruacije. Po drugi strani pa kava, alkohol, vroča in pekoča hrana ter velike količine rdečega mesa izzovejo stagnacijo pretoka Jetrnega Qija, zato se jim je v dneh Nebeške vode dobro izogibati. Ker Jetrni meridijan poteka skozi Maternico, bo zastoj v tem predelu vplival na pretočnost Qija in Krvi ter povzročil neprijetne simptome. Za zmanjšanje vlage in neobremenjenosti Vranice se je dobro izogibati prevelikim količinam mlečnih izdelkov in surovi hrani.

Za obnovitev Krvi, izgubljene med Nebeško vodo, bi morale jesti hrano, ki okrepi Kri, to so temnozelena listnata zelenjava, kot so špinača, ohrovt in regrat, rdeče meso, jetra, perutnina, sladki riž, ribe, jajca in rozine.

Zeliščni formuli

V kitajskih zeliščnih trgovinah na Zahodu prodajajo dve patentirani zeliščni formuli, ki sta zelo učinkoviti pri uravnavanju Nebeške vode. Ena formula je Wu Ji Bai Feng Wan ali tablete Črni piščanec beli feniks, ki ponuja širok razpon za varno uporabo.

Ta zelišča obogatijo Kri in krepijo Qi ter tako zdravijo bolečine v trebuhu, izcedek iz nožnice in občutljive dojke. Tablete se lahko vzamejo tri dni pred začetkom menstruacije in se jemljejo še tri dni po koncu toka Nebeške vode. Odmerek in pogostost jemanja sta odvisna od proizvajalca. Vseeno se prej posvetujete z zdravnikom TKM.

Druga zeliščna formula, ki se imenuje Xiao Yao Wan (izgovori se ‘šao jao uan’), je zelo učinkovita v sprostitvi pretoka Jetrnega Qija in hranjenju Krvi in Vraničnega Qija. Tablete ublažijo menstrualne krče in sprostijo čustveno stisko, razdražljivost in nihanje razpoloženja.

To zelišče se lahko jemlje vsak dan največ šest mesecev po navodilih proizvajalca in ima zelo pozitivne učinke. Vseeno se prej posvetujete z zdravnikom TKM.

Skrb

zase

Obstaja še vrsta drugih ukrepov, ki jih lahko izvajamo, da bi dobro poskrbele zase v dneh Nebeške vode. Najprej, uporabljajte higienske vložke namesto tamponov. Med menstruacijo se Kri in Qi pomikata navzdol in ven in tamponi ovirajo ta naravni tok. Ob morebitnem močnem krvavenju se lahko Kri premakne nazaj in povzroči njeno stagnacijo ali prepreči, da bi se stara zastala Kri izločila. Če je Kri ovirana v tkivih, lahko to povzroči zatrdline in mase, kot so ciste na jajčnikih, maternični fibroidi ali v nekaterih primerih endometrioza.

Pomembno je ohranjati ravnovesje med delom in počitkom. Prekomerno delo, najsi bo fizično ali umsko, bo izčrpalo Ledvični Qi. Poleg tega lahko telesna obremenitev, če predolgo sedimo ali stojimo, oslabi vitalno energijo telesa. Če od sebe zahtevamo preveč, povečamo tudi stres, kar vpliva na pretok Jetrnega Qija.

Če imate boleče menstruacije, si masirajte spodnji del trebuha s toplim ricinusovim oljem

Na vrh