STE POZABILI VAŠE PODATKE?

USTVARITE RAČUN

Scroll

Kaj je QiGong?

(Qigong, Chi-kung)?

QQigong je najvišji zakon naravnega telesnega gibanja, je lahko odgovor na mnogo težav sodobnega sveta, kar zadeva zdravje in okolje. Morda je čas, da si vsi pobližje ogledamo, kaj lahko Qigong ponudi v našem življenju in našem okolju.

V mirni notranjosti človeka je miren tudi svet!
Qigong je vadba, ki izhaja iz antične Kitajske in katere korenine segajo še veliko dlje. Po ezoteričnih trditvah naj bi temelje zanj postavili stari mistiki, ki so si prizadevali za ohranjanje zdravja v pozno starost.

Qi gong je več kot 3000 let starodavna kitajska meditativna tehnika gibanja, ki je sestavljena iz počasnega, globokega dihanja in enostavnih, nežnih ter usklajenih gibov.

Ta tehnika seje razvila skozi tisočletja empiričnih opazovanj, premlevanj, študiranja in eksperimentiranja. Zdravilni Qigong je produkt raziskav zdravja, dolgoživosti in duhovne rasti ter bazira na temeljih Taoistične teorije Jin in Jang in Tradicionalne kitajske medicine.

Je meditacija v gibanju, odpiranje zlate darilne škatlice, nenehna igra Jina in Janga za doseganje ravnotežja na vseh ravneh.

Namen nežnega gibanja deluje kot aktivna meditacija in spodbuja kroženje življenjske energije qi-či (chi ali qi) v človeškem telesu. Življenjska energija (či) je živ pojem, ki ga definira tradicionalna kitajska medicina in je energija, ki jo imajo vsa živa bitja.

Qigong je čudovita, čutna in harmonična vadba. Ni težka za učenje. Ima le eno človeško slabost: vztrajnost. Vztrajnost so notranja vrata, ki te pripeljejo do skrite notranje moči. Če boste vztrajali vas bo Qigong nagradil z neštetimi darovi harmonije na vseh nivojih.

Kaj je

ČI-QI?

IIme Qi gong je sestavljeno iz besed či (življenjska energija) in gong (delo, trening). V prenesenem pomeni torej Qigong pomeni vadbo oziroma krepitev oziramo premikanje življenjske energije, mojstrenje-kultiviranje notranje energije za  boljšo pretočnost qija  po meridijanih.

Je vse-prežemajoča življenjska energija in je temeljnega pomena za tradicionalno kitajsko medicino.  Vsak od nas je živa matrica življenjske energije.

Vprašajmo se, kako se premika naša energija?
Qi se v človeškem telesu pretaka po energijskih kanalih/rekah (meridijanih). Če je pretok qija v določenem meridijanu moten ali pa stagnira, pomeni, da je meridijan blokiran. Takrat se pojavi energijsko neravnovesje v telesu, ki lahko pripelje do slabega počutja ali celo bolezni.

Otroški meridiani so zelo pretočni in načeloma naj ne bi bili blokirani. In ravno to je velika prednost, zakaj otroci izvajajo Qigong z lahkoto.

Medtem, ko je pri odraslih po petdesetem letu polovica meridianov blokiranih, ker se z leti človeško telo stara in kroženje energije upočasni. Z redno vadbo Qi gong-a dosežemo nemoten pretok energije po telesu in s tem energijsko ravnotežje v telesu.

Otroški meridiani so zelo pretočni in načeloma naj ne bi bili blokirani. In ravno to je velika prednost, zakaj otroci izvajajo Qigong z lahkoto. Medtem, ko je pri odraslih po petdesetem letu polovica meridianov blokiranih, ker se z leti človeško telo stara in kroženje energije upočasni.

Z redno vadbo Qi gong-a dosežemo nemoten pretok energije-qija po telesu in s tem stabilnost energijskega sistema.

NAMASTE

Na vrh